Zoeken
Kies uw taal
14 maart 2023

Inzage medische gegevens per 1 april 2023

Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost en spoedeisende hulp

Het kan altijd gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.

Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt.

Tijdens de coronacrisis mochten tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp.   Uw gegevens mochten alleen worden bekeken als u contact had met de huisartsenpost of spoedeisende hulp en u daar op dat moment toestemming voor gaf.

Per 1 april 2023 vervalt deze regeling. Dat betekent dat als u geen keuze heeft gemaakt uw medische gegevens bij spoedeisende situaties niet inzichtelijk zijn voor uw zorgverleners.

U kunt dit alsnog in orde maken door uw toestemming te geven en deze keuze vast te leggen.

Persoonlijke keuze vastleggen

Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.

  • U vertelt uw keuze aan onze huisartsenpraktijk of
  • U geeft onze huisartsenpraktijk een ingevuld toestemmingsformulier of
  • U legt uw keuze online vast via volgjezorg.nl/toestemming

 

Meer informatie

Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.

Terug naar overzicht
Twijfelt u of u wel naar de huisarts moet?
Hieronder vindt u allerlei informatie die u verder helpt.